Doğal D hormonunu (vitaminini) güneşten alma zamanı (Nisan ayı) başladı!

Bu kış eşiniz, çocuğunuz, siz yada bir yakınınız çok hasta olmuş ve/veya D vitamininiz 40 Ng/ml altı (son ölçüm en fazla 2 ay önce yapılmış olmalı) çıkmışsa yada hala ölçtürmemişseniz bu yazıyı dikkatle okumalısınız !  (Kısa zamanda D sini yükseltmiş birinin metodu en altta yorum bölümünde) …

sun is d

İstanbul da dahil faydalı güneş (23.03) tarihinden itibaren D vitaminini arttırabilir. Artık öğle güneşini kaçırmayın. 20 dakika kadar bacaklarınız, kollarınız açık bir şekilde güneş banyosu yapıp 48 saat keselenmeden, sabunlanmadan vücüdun D yi sentezlemesine izin verin.

Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirirsiniz? Bebek-çocuk yetiştirenler, yetişkinler, yaşını almışlar, kısaca her yaşta insanın dikkat etmesi, hassasiyet göstermesi gereken önemli bir konu!

Başta kirli havadan-sulardan, sürekli olan stresten, ambalajlı yapay yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor.

Ekmek tüketimindeki “Avrupa birinci”‘liğini ! bırakmak için tüm bireyler olarak kendimizi gözden geçirmeli, alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz.

Bağışıklık sistemi güçlü olanlar dejeneratif hastalıklara (şeker, felç, kanser, tansiyon yüksekliği, depresyon, alzheimer) virüs, mikrop, alerjen ve partiküllere dayanıklı olur.

Vücudumuzdaki vitamin ve minerallerin düşük seviyede olmaması gerekir.(kan değerlerinde ).

Toplumun %90’ını D vitamini eksik olarak yaşamaktadır. Sonuçta vücudun dengesi bozulmaya başlar ve birçok hastalığa karşı bağışıklık zırhını bırakarak açık hale gelir.

D vitamin ihtiyacımızın ancak %10’unu gıdalardan alabilirken, %90’ınını “yazın” güneşten alabiliriz. Güneşten alabilmemiz için Uvb ışınlarının derimizde sentezlenebildiği saatlerden olan  Mart ayında 12.15 – 13.00 saatleri arasında, Nisan -Eylül ayları arasında saat 11.00-15.00 (Türkiyenin bir çok şehri için- tam saatler için tıklayın) en azından bacaklarımız (%36 D sentezlenir), kollarımız(%18 D vitamini sentezlenir), (göğüs-karın bölgemiz(%18 D sentezlenir), sırt bölgemiz%18 D sentezlenir) güneş görecek şekilde yaklaşık 20 dakika kadar (koyu tenliler daha fazla) güneşlenmemiz yeterlidir.  Daha detaylı bilgi için tıklayın (Canan KARATAY hocamız yüksek D seviyesi ile “cin gibi dolaşıyor”)

Prof.Dr.Özer Pala’nın güneşe ne zaman çıkalım tavsiyesi:

 Yüz bölgemiz %9 D vitamini sentezleyebildiği için güneşlenirken çokta önemli bir oran ihtiva etmez. Bu yüzden gözlerimizi ( U.V korumalı güneş gözlüğü) ve yüzümüzü güneşten sakınabiliriz.

morino balığıgüneş

Vücudumuzun D ihtiyacının ancak %10 ununu gıdalardan alabileceğimizden bahsetmiştik. D vitamini gıdaların arasında en çok Somon ve Morinabalığında bulunur. (tabii ki bulabilirseniz vahşi (doğal) somon balığında daha çok vardır. Bu değerlerin uzak ülkelerin denizlerinden getirtilen dondurulmuş balıklar için geçerli olduğunu zannetmiyorum. Bununla ilgili bir araştırma bulamadım.)

Güneş ışığından alınabilen                            3,000 – 20,000 IU      (1)

Somon balığından  (taze, vahşi-özgür)           600 – 1,000 IU

Somon balığından (taze yetiştirme)                     100 – 250 IU


Kemik, kas, sinir sistemi, barsaklar, immün sistem, pankreas ve birçok dokuda D reseptörleri bulunmaktadır. Yaklaşık 22.000 genimizin 2000 den fazla (Amerika’da yapılan son araştırmalarda 3000 e yakın olduğu bulundu.) D vitamini ile çalışır.

D hormonu (vitamini(25-OH))  (D3) değerinizi öğrenmek ve ne yapmak gerektiğini merak ediyorsunuzdur. D ve diğer göstergelerinize ilgisiz kalmamalısınız.

Kanda normal düzeyler 40-150 ng/mL arasındadır. 60-80 ng/mL arası iyi bir düzeydir.  (Bazı hastalıklarından korunmada olması gereken en alt seviye)

Kanser tedavisinde D vitamini ile ilgili video (1)

Nasıl yükseltirsiniz? Ülkemizde Kışın yeterli UVB güneş ışınları alınamadığından ve Kandaki D seviyesi yazdaki seviyesine göre çok düşebildiğinden dolayı takviye ihtiyacı olabilir. Seviye tespitinden sonra, eğer göstergeleriniz (kan tahlili) “eksik/yetersiz seviye” gösteriyorsa seviyenizin durumuna göre bir plan oluşturmak için Vitamin D ile ilgili yeterli bilgiye sahip bir uzmana danışabilirsiniz.  

Sizin D vitamini seviyeniz nedir? Özellikle kışın;  kendinizin, çocuğunuzun, annenizin, babanızın D vitamini seviyesine baktırmalısınız.

Birçok yerde 24 saat tetkik yaptırabileceğiniz hastaneler, laboratuvarlar bulunmaktadır. Yarım saatinizi ve bütçenizden küçük bir pay ayırmanız, size, sevdiklerinize sağlığınız hakkında önemli bilgiler verecek ve hastalıklardan korunmanızı, sağlık harcamalarınızdan  tasarruf yapmanızı ve almanız gereken tedbirleri gösterecekti

D vitamini eksik olan kişilerde oluşabilecek hastalıklar:

Şişmanlık, depresyon, kalp krizi, hipertansiyon, kanser, alerji, kanser, astım, Tip 1 Diyabet, Ms, Kalp krizi (erkeklerde daha fazla), Raşitizm, Osteoporoz.

(Osteoporoz nedeniyle ABD’de yılda 1.5 milyon kırık meydana gelmektedir. Bunlardan 300.000 kalça kırığı, 700.000 omur kırığı, 250.000 el bileği kırığı, 300.000 diğer kırıklardan oluşmaktadır.Kalça kırığı olanların yaklaşık %20’si ilk 1 yıl içinde hayatını kaybetmektedir, %30’dan fazlası sakat kalmaktadır. (kaynak:Anadolu Johns Hopkins Medicine )

İleri düzeyde eksikliklerde kas, kemik ağrıları, diş-kemik sağlığında bozulma, yürümede bozukluk-değişiklik, uykuda değişiklikler.

Gerek bize diş problemleri için gelen ve sağlık dosyalarını gözlemlediğimiz, gerekse çeşitli hastalıkları dolayısıyla refakat ettiğim tanıdıklarımın ( toplamında 16-80 yaş aralığında yüzlerce kişi) tamamına yakınında D vitamini eksikliği çıkmıştır.

Uluslararası D vitamini komitesi üyesi olan Prof. Dr. Canan Karatay binlerce hastasının hemen hemen hepsinde Vitamin D eksikliği olduğunu belirtmiş ve şöyle devam etmiştir. “D vitamini aslında kolesterolle beraber bir hormondur. Bütün hücrelerimizde beyin, göz, burun, dil, gırtlak, tiroid, kalp, ak-karaciğer, pankreas, mide, bağırsak, yumurtalıklar, testisler, kemiklerde D vitamini reseptörü bulunur. Ekmeğin yapıldığı buğdayda 14 kromozom bulunması gerekirken 49 kromozoma çıkmıştır. İnsan vücudu bu değişikliğe “bağırsak florası “ zayıflayarak tepki verir ve bunun sonucunda bağışıklık sistemi bozulur. Buna mikropsuz inflomasyon denir. D vitamini aslında kolesterolle beraber bağışıklık sisteminin en güçlü hormonudur

Canan Hocamın sayesinde Pre Diyabetten, böbrek taşlarımdan, fazla kilolarımdan (20 kg), kutu kutu ilaçlardan  tamamen kurtulduğumu belirtmek isterim. Buradan kendisine çok teşekkür ederim…

Bu arada sizlerlede paylaşmalıyım ki, D vitamin (hormon) değerlerimin düştüğü evvelki yılların kış aylarında (güneşten faydalanmamızın mümkün olamadığı (ekim-mayıs)) daha fazla başağrısı, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı, kas ağrısı, halsizlik gibi şikayetlerle karşılaştım. D değerlerimi yükselttiğimde bu semptomların kendiliğinden ortadan kalktığını yeniden gördüm. Herkezin yapması gereken kontrollerden biride özellikler kış aylarında (güneş görmeyenler, koruma amacıyla güneş kremi kullananlar, güneşten hemen sonra sıcak suyla yıkananlar veya kese yapanlar yaz aylarındada 🙂  ) kanda D seviye tespitidir. Eksiklik tamamlanmalı ve yüksek tutmak için kontrollerini arttırmalıdır.    

Bağışıklık sistemini ve barsak florasını güçlendirmek için faydalı probiyotikler tıklayın.

Soluduğumuz Hava, İstanbul’un havası sağlıklı mı?

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/

(2) https://www.youtube.com/watch?v=hqsI3ZWEX8Q

Bu yazı Genel, Sağlık, Tüm yazılar içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

2 Responses to Doğal D hormonunu (vitaminini) güneşten alma zamanı (Nisan ayı) başladı!

  1. Nurşen Y. dedi ki:

    7 martta d vitamini ni ölcturdum 32 ng çikti. 8 ve 17martta 2 kapsül dewit3 kalcadan yaptırdım. 19 mart_ 3 mayis arası hergün saat 13.00 te 10 dk sırt 10 dk ön olmak üzere toplam 20 dk guneşlendim 3 mayısta tekrar D mi ölçtürdum sonuç mükemmel 96.7 Teşekkürler Hakan Konyar (Nurşen.Y) ..

    Liked by 1 kişi

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s