Soluduğumuz Hava, İstanbul’un havası sağlıklı mı?

2015-12-27 (6)

2015-12-27

27.12.2015 12.00 İstanbul Avrupa hava kirliliği Esenyurt istasyonu (Çevre ve Şehircilik bakanlığı) Pm10 değeri:  122 (hassas kişiler için için dikkat!)

Bizler (yaklaşık dakikada 16-20 defa) soluk alıp verdiğimiz havanın özellikle büyükşehirlerde (İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara) gün geçtikte ne kadar kirlendiğini bilmiyor, önemsemiyoruz. Bebeğimiz, çocuğumuz, gencimiz, yaşlımız, astımlımız, hastamız, sağlıklımız, hepimiz imtiyazsız (doğa ayrıcalık tanımıyor) aynı havayı solumak zorundayız. Bu konuda paranın çok fazla önemi yok. “Parası neyse vereyim de havalimanına, işe, okula giderken temiz hava soluyayım/soluyalım ” (karbondioksit oranı 350-400 ppm, PM10 <50) deseniz! bile bu mümkün değil. Hepimiz aynı kaptan yemiyoruz ama aynı havayı solumak zorundayız! Kötü havayı soluyan insan, bedelini sağlıksız ve ömrü kısaltan veya sonu ölümle bitebilecek hastalıklılarla ödüyor. En basitinden nabız yükselmesi ile başlayan, bir çok çeşit kansere yol açan bu hastalıklara ise bağışıklık sisteminin bir yere kadar dayanma gücü var. İşte bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamızın nedenlerinden biri. Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın yollarını Şehir hayatı, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinin yolları ve D hormonu  konulu yazımda bahsettim. Gelelim İstanbul’un havası ile ilgili son habere ve İstanbul’un havasını nasıl online olarak öğreneceğinize.

İstanbul’daki değerlerin sınır değerlerin çok üzerinde olduğunu dile getiren Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala,

“Günlük değerler korkutucu boyutlara ulaşmış durumda. PM10 oranı günlük ortalama 50 mikrogram/metreküp oranını aşmaması gerekir. 2014 yılında havası en kirli yerler Esenyurt, Şirinevler, Başakşehir ve Ümraniye olarak tespit edilmişti. Esenyurt’ta 2014 yılında 126 kez günlük kısa vadeli sınır değerler aşılmıştı. Mevzuata göre sınır aşımına yılda sadece 35 kez izin veriliyor. Başakşehir, Şirinevler ve Ümraniye’de de sınır değerler defalarca aşılmıştı. İstanbul’da ölçüm yapılan istasyonların tamamında ‘PM10’ seviyesi sınır değerlerin üzerinde. Ancak bu dört ilçe daha büyük bir risk altında. Aradan geçen bir yılda tabloda herhangi bir iyileşme olmadığı görülüyor” dedi.

(Bu arada hatırlatmalıyım ki, yukarıda ismi kirlilik ile geçen semtlere komşu semtler yada ilçelerde risk altında olabilir. Mesela Esenyurt’un ölçüm istasyonu Mehterçeşme mahallesindedir. Yani buradan sadece monitörün ölçüm yapıldığı muhiti görebiliriz. Monitör olmayan (risk rüzgarın hızı ve yönüne, yağışa bağlı olmakla birlikte) komşu semtler Beylikdüzü, Başakşehir, Bahçeşehir, Hadımköy, Avcılar, Büyükçekmece’nin riskini tam olarak bilemeyiz. Evimizde, işyerimizde bunu öğrenmek istiyorsak  el tipi ölçüm cihazları alabiliriz. Aynı şey Şirinevler içinde geçerlidir. Yeşilyurt, Yeşilköy, Florya’da ölçüm istasyonu olmadığı için Şirinevler’de, Yenibosna’ da hava kalitesi kötü iken Ataköy’de Yeşilköy’de iyi diyemeyiz. Kaldı ki Yeşilköy’de devamlı olarak bu kadar yoğun uçak inişi kalkışı varken…)

 

Avrupa’nın en kirli havası Türkiye’de NASA’nın yayınladığı dünya hava kirliliği haritasına göre, Türkiye’de Tekirdağ ve Erzincan en kirli havaya sahip iller oldu.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi, dünya genelinde 195 ülkenin yer aldığı hava kirliliği haritasını yayınladı.

Son 10 yılın verileri alınarak hazırlanan haritada, gelişmekte olan endüstrileriyle Çin, Hindistan ve Orta Doğu ülkeleri hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgeler arasında yer aldı. Çalışma, özellikle ABD ve Avrupa’da hava kirliliğinin 2004’le karşılaştırıldığında büyük azalma kaydettiğini gösterdi. Avrupa’da hava kirliliği en yoğun yer Türkiye olurken, hava kirliliğine en sık Marmara, Ege ve İç Anadolu’nun kuzey, batı kesimlerinde rastlanıyor

En temiz Artvin 

Haritada hava kirliliği yeşilden bordo renge doğru artış gösterirken, Türkiye ortalama sayılacak bir bölümde yer aldı. Türkiye’de hava kirliliğinin en yoğun yaşandığı yer Tekirdağ ili olurken, koyu bordoyla renklendirilen bu bölge ‘sağlık açısından en riskli’ kısımda yer aldı. Sağlığa yönelik risk oluşturan ikinci il ise Erzincan oldu. Haritada en temiz yer ise Karadeniz bölgesinde yer alan Artvin ili oldu.

Akciğer kanserine etkisi

Pala, halk sağlığı konusuna da dikkat çekerek; “Hava kirliliği özellikle iskemi, miyokard enfarktüsü, felç, kronik tıkayıcı akciğer hastalığı ve kanser açısından risk teşkil ediyor. Partiküler maddeler Dünya sağlık Örgütü’ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı tarafından akciğer kanseri nedeni olarak sınıflandırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günlük PM10 konsantrasyonlarında her 10 mikrogram/metreküp artış ölümlerde yüzde 0.2 ile 0.6 artışa yol açıyor. Uzun dönem PM10 konsantrasyonlarında her 10 mikrogram/metreküp artış ise kalp-akciğer hastalıklarına bağlı ölümlerde yüzde 6 ile 13 arasında artışa yol açıyor” diye konuştu.

Tek temiz ilçe Şile

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Hava Kalitesi Uzmanı Prof. Dr. Selahattin İncecik de, İstanbul’un havasında ölçümlenen partikül madde oranlarıyla ilgili şunları söyledi: “Aralık ayında ortaya çıkan tablo benim için sürpriz değil. İstanbul genelinde ciddi bir partikül madde kirliliği var. Kışın oranlar daha da artıyor. Şile dışında hava kalitesi iyi olan bir yer yok. AB kriterlerine göre günlük PM10 değeri 50 mikrogram-metreküp seviyesinin üzerinde olmamalı. İstanbul’da bu kritere uyan tek ilçe Şile. Maalesef Esenyurt, Esenler, Yenibosna, Kadıköy, Başakşehir gibi yerleşim yerlerindeki PM10 değerleri çok ciddi risk içeren boyutlarda. Fikirtepe’deki inşaatlar Kadıköy’deki partikül madde oranını yukarı çekiyor. Kent genelinde inşaat tozları ve dizel araçlardan kaynaklanan partikül madde kirliliği çok yoğun. Kartal ile Silivri arasındaki bölgede yılın yüzde 70’lik döneminde hava kirliliği standart değerlerin üzerinde seyrediyor.”

 

Partikül madde nedir?

Partiküler maddeler (PM), hava içerisinde asılı olarak bulunan katı ve sıvı parçacıkların karışımından oluşan, yaygın hava kirletici olarak biliniyor. Partiküller çapları 10 mikrogram/metreküp veya 2,5 mikrogram/metreküpten daha küçük olan partiküller olarak aerodinamik çapları uyarınca tanımlanıyorlar. Partiküler maddelere hem kısa, hem de uzun dönemde maruz kalmak; solunum, kalp damar hastalıkları, astım atakları, solunumla ilgili rahatsızlıklar ve akciğer kanserinden ölümlerde artışa yol açıyor. Dünya Sağlık Örgütü, ‘PM10’ için yıllık sınır değeri 20 mikrogram/metreküp, 24 saatlik sınır değeri ise 50 mikrogram/metreküp olarak belirmiş durumda. ‘PM2.5’ için yıllık değer 10 mikrogram/metreküp, 24 saatlik değer ise 25 mikrogram/metreküp.

Alıntı haber: 15.12.2015
http://www.milliyet.com.tr/istanbul-un-havasina-partikul-kacti-gundem-2164377/

Hava kalitesi ölçüm istasyonları İstanbul ve diğer iller

Hava Kalitesi İzleme istasyonları

 

Çin’in başkenti Pekin’de, kent yönetimi hava kirliliği nedeniyle bir kez daha en yüksek alarm seviyesi olan ‘kırmızı alarm’ verdi. 

Pekin‘de hava kirliliği nedeniyle verilen alarmın kaldırılmasından bir hafta sonra, kent yönetimi yeniden kırmızı alarm verdi.

Çevre yetkilileri, havada yüksek oranda toz partikülleri bulunduğu uyarısını yaptı.

Özel araçların yarısına trafiğe çıkma yasağı getirilirken, fabrikalar kapandı, inşaatlar durduruldu.

Pekin, en son 7 Aralık’ta kırmızı alarma geçmiş ve alarm üç gün sonra kaldırılmıştı. Söz konusu alarm sistemi 2013 yılında kurulmuştu.

Araçların yarısına trafiğe çıkma yasağı getirildi

Havadaki tehlikeli PM2.5 partiküllerinin oranı Pekin’de zaman zaman metreküp başına 600 mikrogramı aşmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü, güvenli PM2.5 oranını ortalama 24 saat içinde metreküp başına 25 mikrogram olarak bildiriyor.

2015-11-19 (9).png

19.11.2015 Esenyurt . Aynı gün Beylikdüzü, Hadımköy, Bahçeşehir semtlerindeki değerlerde buna yakın olabilir.

İstanbul’un belirli semtlerinde Keşan’da, İzmir’de bu sınırlar zaman zaman aşılıyor. Bununla ilgili nasıl bir çalışma yapıldığını bilmiyoruz… o

Mesela İSTANBUL’da Hava kirliliği alarm sistemi ne zaman kurulacak?

Okullar  “Pm10 ve Pm2.5” hangi değere ulaşınca tatil edilecek ?

Araçlara ne zaman sınırlama getirilecek?

Diğer tedbirler alınacak mı?

2015-11-22 (1).png     2015-11-15.png

fotoğraflar http://aqicn.org/ sitesinden alınmıştır.

Çin: Restoranda temiz hava faturası   15.12.2015     Bbc

Çin’in doğu bölgesindeki bir restoran müşterilerinden yedikleri yemeğe ek olarak, bir de ‘temiz hava ücreti’ almaya başladı.

Çin’in resmi Şinhua haber ajansına göre Jiangu vilayetinin Zhangjiagang şehrindeki restoran, içerideki havayı temizlemenin maliyeti olarak her bir masanın hesabına 1 yuan (0.15 dolar) ekliyor.

Son birkaç haftada bölge kirli havadan duman altı oldu. Hava kirliliğin en yoğun olduğu yerlerde görüş mesafesi 100 metrenin altına indi.

Jiangu’daki restoranın sahipleri de ziyaretçilerine daha keyifli bir ortam sağlayabilmek için hava filtrasyon sistemi kurdu. Maliyetini de önceden herhangi bir uyarıda bulunmadan müşterilerine ödettiler.

Restoranın müşterileri arasındaki öfkeli patronların şikâyet etmesi üzerine yerel yönetim devreye girdi ve restoran sahiplerinden yasadışı olduğunu söylediği bu uygulamanın sona erdirmelerini istedi.

Sosyal medyadan destek var

Şinhua’ya konuşan bir yerel yönetim yetkilisi filtrelenmiş hava solumanın müşterilerin tercihi olmadığını, dolayısıyla da bir ürün gibi satılamayacağını söyledi.

Ücreti ödemeye mecbur bırakılanlar durumdan şikâyetçi olsa da uygulama Çinli sosyal medya kullanıcıları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Mikroblog sitesi Weibo’daki bir kullanıcı, “Ücreti ödemeyi kabul ederdim” yazdı. Bazı kullanıcılar da temiz hava için daha yüksek bir ücret bile ödeyebileceklerini söyledi.

Bir kullanıcı da hükümetin hava kirliliğiyle mücadele için bu uygulamayı sürdürmesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Fakat restoran sahiplerinin mecburi ücret uygulamasını eleştirenler de var.

Bir kullanıcı “Ücreti ödemek sorun değil. Sorun ücretle ilgili önceden bilgilendirilmemek ve müşterinin rızasını almamak” yazdı.

alıntı haber : http://www.gezegenimiz.com/NewsDetail.asp?idHaber=7634&KategoriAdi=Hava%20Kirlili%F0i

 

Bu yazı Genel, Hava kirliliği, Tüm yazılar içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s