Vitamin B12 hakkında uzman görüşleri:
Nöroloji Uzmanı Dr. Ebru Parlayan, Vitamin B12 konusunda çok detaylı bir makale yayınlamış. Alt paragrafta özetledim. Diğer hekimlerin; Prof.Dr.Canan KARATAY, Dr. Ümit AKTAŞ, Dr. Mercola, Fitoterapi uzmanı Dt. Derya KONYAR‘ın görüşleri yazının devamında. Hatırlamakta fayda var: Vücut bir bütündür. Dişler, kemikler, eklemler, kaslar, kalp, nörolojik sistem v.b …. Organlar her hangi bir hastalıkla mücadele ederken “arıza sinyali” verebilir, vermeyebilir. Bağışıklık sistemi güçlü ise rahatsızlık atlatılabilir, değilse uzun yıllar sinsi bir şekilde hiç bir arıza sinyali (alarm) vermeden de devam edebilir. (Degenerative disease). D vitamininiz (hormonunuz) yüksekse (>79 ng/ml = ortalama ağrı ratingi 4.6) ağrıyı daha az hissedebilir, hatta hiç hissetmeyebilirsiniz. Konumuzun özüne dönersek,
B12 vitamini vücudumuzda meydana gelen birçok metabolik olayda düzenleyici rol oynar. Suda eriyen B12 vitamini özellikle sinir fonksiyonları için gereklidir. Folik asit (B9) ile bileşimi sinir hücrelerinin kılıflarının korunabilmesi ve DNA sentezi için gereklidir; sinir iletilerini kolaylaştırır. Folik asit ile birlikte doğum defektlerini önlemekte önemli rol oynar. Yine folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp hastalıklarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır. Vitamin B12 hayvansal gıdalarda bulunur. Hafif derecede B12 eksikliği çok sık görülür. Uyuşukluk, unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma gibi belirtiler verir. Ağır B12 eksikliğinde ise sinir fonksiyonlarının bozulduğu kronik hastalıklar ortaya çıkmaktadır, kalıcı sinir harabiyetine yol açabilir.
B12 Eksikliği neden oluşur?
- B12 içeren besinlerin yeteri kadar tüketilmemesi
- Yeteri kadar beslenilmesine karşın vücutta B12 vitamini emilim bozukluğu (atrofik gastrit, B12 vitamininin emilimini sağlayan faktörlerin genetik olarak bulunmaması, parazitoz, mide barsak operasyonu geçirilmesi)
- proton pompa inhibitörü.
- Bazı ilaçların uzun süreli kullanımı (uzun süreli histamin 2 reseptör blokeri ve proton pompa inhibitörü tedavisi gibi) B12 eksikliğine yol açan faktörlerdir.
B12 Vitamin ne işe yarar?
- Anemi hastalığını önler
- Alyuvar üretilmesine ve demir kullanımına yardımcı olur.
- Doğru sindirim, protein sentezi karbonhidrat ve yağ metabolizması için gereklidir.
- Sinir tahribatını önler.
- Doğurganlığı sağlar.
- Hücre oluşumunu ve uzun yaşamasını sağlar
- Sinir uçlarının normal gelişimini kolaylaştırır.
- Hafızanın güçlenmesine ve öğrenmeye yardım eder.
- Gen kopyalanmasına yardım eder.
- Çocuklarda zekâ gelişimi için gereklidir.
B12 Vitamini Eksikliğinde ne olur?
- Vücudun çeşitli yerlerinde açıklanamayan uyuşmalar
- Kol bacakta hissizlik
- Unutkanlık, dikkat eksikliği
- Dengesiz yürüme, baş dönmesi
- Yaşlılarda açıklanamayan psikiyatrik bozukluklar v.b. nörolojik belirti ve bulgular.
- Depresyon, halüsinasyon
- Sindirim bozuklukları
- Dilde yanma, ağız içinde aftlar
- Kalp çarpıntısı, solukluk gibi kansızlık belirtileri
- Kulaklarda çınlama
- Omurilikte lezyonlara bağlı bulgular
- Çocuklarda büyüme ve gelişme geriliği, öğrenme güçlüğü görülebilir.
- Kısırlık (kadında yumurta, erkekte sperm hücresinin sağlıklı gelişimi için B12 vitamini gereklidir.)
Bazı ilaçların uzun süre kullanımı (uzun süreli histamin 2 resöptör blokeri ve proton pompa inhibitörü tedavisi gibi) B12 eksikliğine yol açan faktörlerdir. Diyabet hastalığına bağlı Metformin tedavisi alanlar B12 eksikliği açısından araştırılmalıdır.
B12 eksikliği yaşlı insanlarda depresyonun en önemli nedenidir. Yaşlandıkça B12 vitaminin emilimi için gerekli olan mide asidimiz giderek düşer. Besinlerin emilim yeteneğini kaybeden yaşlı insanlarda B12 gereksinimi giderek artar. Bu nedenle 50 yaş üzerindeki insanların B12 vitaminini harici olarak alması önerilir. 65 yaşın üstündeki kişilerin %40’ında B12 eksikliği vardır. Alzheimer hastalığına benzer belirtiler verebilir ve eksiklik uzun yıllar sürerse zihinsel bozulma geriye dönüşümsüz hale gelebilir105.
Dt. Derya KONYAR, diş sıkması (bruksizm), veya aft problemi olanların Vitamin B12 seviyesini kontrol ettirmelerini kandaki B12 seviyeleri 700 den yukarıda (ref. aralığı dikkate alınmalı) , hala problem yaşayanların bir diş doktoruna başvurmalarını belirtmektedir.
Megaloblastik anemi nedir?
Ülkemizde de sık rastlanılan ama bazı hastaların bu eksiklikle beraber, farkında olmadan yaşamlarını sürdürdükleri bir anemi tipidir. Hem B9 (Folik asit) hem de B12 eksikliğinde eritrositler normalden daha büyük olur ve yine görevlerini tam olarak yapamazlar, bu duruma da Megaloblastik anemi denir40.
B12 ve işitme ile ilgili problemler:
B12 vitamini, sinirsel aktivitenin dengelenmesinde görevlidir. Miyelin ve hücre membran proteinlerinin metilasyonu için B12 zorunlu bir kofaktördür. B12 eksikliğinde; demiyelizasyon, aksonal dejenerasyon ve nöron ölümüne bağlı olarak nörolojik sorunlar oluşmaktadır. Araştırmacılar; tinnitusu olan ve işitme kaybı olan sadece işitme kaybı olan ve normal işitenlerdeki B12 seviyelerini karşılaştırmışlardır. Tinnitus ve işitme kaybı olanlarda % 47, sadece işitme kaybı olanlarda %27 ve normal grupta %19 oranında B12 eksikliği saptanmıştır. Bu sonuçlara göre B12 eksikliği ile işitsel bozukluklar arasında ilişki vardır. Tinnitusta, B12 tedavisi bazı faydalar sağlamaktadır. Kronik tinnitusu ve işitme kaybı olanlarda B12 seviyesine bakılması tavsiye edilmektedir106.
Kimyasal reaksiyonlarda B12 vitamini, folik asidi tekrar aktive etmekle görevlidir. Sınırda folat eksikliği olanlarda, B12 eksikliği, folat yetmezliğine yol açabilir. Yüksek doz folik asit alımı, B12 eksikliğini gizleyebilir. Çünkü folik asit; eritrositteki değişikleri önleyebilirken, beyindeki B12 eksikliğini düzeltemez. B12 melatonin sekresyonunu etkilemektedir. Yaşlılardaki düşük melatonin seviyesinin nedeni, B12 eksikliği olabilir. B12 tedavisi melatonin sekresyonunu düzelterek uyku ritm bozukluklarının tedavisinde güzel bir seçenek olmaktadır106.
Kandaki seviye :
Prof. Dr. Canan KARATAY ve Fitoterapi Uz.Dr. Ümit AKTAŞ B12 , Fitoterapi uzmanı Dt.Derya KONYAR ;
1000 pg/mL de civarında tutulmasını,
Dr. Mercola 200-1100 Aralığını referans olarak vermiş, 600 ün altını eksiklik olarak belirtmişlerdir.
Dt.Derya KONYAR’ın D vitamini hakkındaki yazısı için bu linke tıklayınız.
Dr. Mercola yeterli B12 alınmadığı takdirde, risk faktörlerini aşağıdaki gibi belirtmiştir.
– Ruh hali değişiklikleri,
– Motivasyon eksikliği,
– Hafıza problemleri,
– Kas zayıflığı,
– Zihinsel belirsizlik,
– Yorgunluk.
Kaynaklar :
40 http://www.t2174a.com/?p=3658
105 http://bursanoroloji.net/noroloji.php?id=3
106 http://www.19mayishastanesi.com/harici-12-kobalamin—b12-vitamini-.html
Bunlarda ilginizi çekebilir: (Arşiv)
Doymuş yağların kanserden korunmada, hormon üretiminde faydaları.
Selenyum’un Kanser, Haşimato ve bir çok hastalıkta olumlu etkisi
Kemik, Diş, Damarların sağlığı ve K2 vitamini eksikliği
Benim b12 159 cikti ne yapmaliyim
BeğenBeğen
B12 niz düşük. Ayrıca Kanda Folat, Demir, Ferritin, Glikoz, İnsülin, Homosistein, Crp değerlerine de bakıp mua. bulguları ile değerlendirme yapmak gerekir. Takviyeden sonra 3 ay sonra tekrar bakılmalıdır.
Dt. Derya KONYAR
BeğenBeğen
BENİM B12 VİTAMİNİM <50 NE YAPMALIYIM
BeğenBeğen
DEMİR[SERUM] 36 ÇIKTI
DEMİR BAĞLAMA KAPASİTESİ 380 ÇIKTI
KOLESTROL 207 ÇIKTI
LDL KOLESTROL 150 ÇIKTI
FERRİTİN 5.7 ÇIKTI
25 HİDROKSİT VİT. D 11.52 ÇIKTI
MCV 78.7 ÇIKTI
MCHC 26 ÇIKTI
lütfenn cevap verin
BeğenBeğen
Demir ve D hormonu eksikliği (?) kontrolü icin bulgularınizla birlikte degerlendirmek üzere ilk olarak dahiliye doktoruna gorünmelisiniz. Geçmiş olsun.
BeğenBeğen
Benim b12 m 64 çıktı ne yapmalıyım
BeğenBeğen
Ref araligini yazmamışsıniz
BeğenBeğen
merhaba ben 1 ay önce baş ağrısı, hafızada zayıflama, kulak çınlaması, okuduğunu anlamama, kafa karışıklığı, zihnim boş hissetme gibi sıkıntılardan doktora gittim tahlil sonuçlarında b12 156 çıktı ve doktor dodex iğne yazdı 1 ay sonra gel dedi ve 2 gün önce gittiğimde tekrar kanıma baktırdı ve bu sefer b12 457 çıktı. Doktor iyi dedi ama benim sorunlarımdan sadece baş ağrısı ve hafızadaki zayıflık geçmişti. iğneyi kullanırken haftada her gün ve haftada gün aşırıyken çok iyiydi kendimi çok iyi hissediyordum haftalık ve aylığa geçince etkisi geçti doktora bu şekilde diyince bemiks hapı yazı sizce ne yap malıyım 457 iyi mi, hap iyi gelir mi?
BeğenBeğen
Merhaba. Yaşınızı boy/kg.’unuz bilmediğimden diğer etki edebilecek faktörlere bağlı olarak; stres, fabrikasyon gıdalar, bağırsak emilim bozuklukları, vitamin/mineral eksiklikleri ve diğer sebepler olabilir. Doktorun uzmanlığını yazmamışsınız. K.B.B uzmanına mua. olmadı iseniz o branşa mua. olabilirsiniz. Kan tahlillerinde (Magnezyum, Folik asit ) baktırın. Geçmiş olsun.
BeğenBeğen
ıyi günler hocam benim b12 im en az 197 en fazla 800 olması gerekirken 64 çıktı sonra ilaç kullandım ilaç çok fazla yükseltmez dediler ama sonra 1 ay içinde 64 den 840 a yükseldi siZce ilaçla iğne vurulmada. 1 ay bile olmadan bu kadar yükselmesi normal mi?
BeğenBeğen
İlacı kimin verdiğini ,ne kullandığınızı, şikayetlerinizi yazmamışsınız. Aile hekiminize yada bir dahiliye doktoruna başvurun. Tahlili tekrarlatın. Diyetiniz, diğer bazı kan değerleri (Hemogram, Folik asit….) kullandığınız ilaçlar, şikayetleriniz , bunların hepsi beraber değerlendirilmelidir.
BeğenBeğen
İyi günler hocam benim b12 im en az 197 en fazla 300 olması gerekirken64 çıktı sonra ilaç kullandım ilaç çok fazla yükseltmez dediler ama sonra 1 ay içinde 64 den 840 a yükseldi sizce iğne vurulmadan ilaçla bir ay bile olmadan bu kadar yükselmesi normal mi?
BeğenBeğen