Sezon açılmak üzere iken hiç kimsenin olmadığı plajları-sahilleri keşfetmek ve İstanbul’un keşmekeşinden kurtulup kafa dinlemek için, oğlumuzun okul tatilini de fırsat bilip Yunanistan Thasos’a kaçtık. Sonuçta çok iyi de etmişiz. Sezonda kalabalıktan göremiyeceğimiz ilgiyi gördük. Hiç bir araç, insan görmeden, sadece kuşların ve denizin sesi eşliğinde kişiye özel bir hizmet ile vakit geçirdik. Temiz havanın etkisi ile 5-6 saatlik uyku bana yetti yine. Aynı Ayvalıkta ve Almanya’da olduğu gibi. Sabah otelden çıkarak diğer semtlere yürüyüş yaptım otelleri gezdim. Akşam yemeklerini yiyebileceğimiz yer sayısı azdı fakat Limenaria’da Kostis’in yerinde, Limenas’ta bulunan restoranlarda doyduk… Kısa süre kalsakta 7 bölgesinin lezzeti eşsiz olan Türk mutfağını özledik. Yanlış anlaşılmasın, her gittiğimiz yerde çok sıcak, dostane karşılandık. Plaj kenarında harika kahvaltı sunuldu. Portakal suları ikram edildi. Ama sarmaları, dolmaları, kebapları, et yemeklerini, hatta çorbalarımızı özlememek mümkün değil. Sözü uzatmadan devam edelim.
10.000 nin altındaki nüfuslu Keramoti’den feribot ile yine benzer nüfusa sahip Thassos adasına geçtik. İnsan aldığı hizmetlere, yollara, güleryüze, içtenliğe, temizliğe (yere çöp atan yok) , uygun yiyecek-içecek fiyatlarına, duyulan güvene, gıpta ediyor. Yunan yetkilileri “Feribot zarar eder, bir kaç araç var” deyip uzun saat aralıklarında beklemiyor, gidip geliyor. Kendi kendime 20 milyona dayanan İstanbul da bu hizmetler niye verilmiyor, niye Kartal-Beylikdüzü arasında bulunan ilçelerde deniz otobüsü seferleri olmuyor diye düşünüyorum. Birde nüfusun çok az olmasına, sessizliğe, sakinliğe özeniyorum tabii.
Thassos adasına nasıl geldik?
Biz yolumuzun üzerinde olan Keramoti’yi kullandık.
Manzara ve konum bakımından Trabzon’daki Sümela Manastırını andıran Holy Archangels Ortodoks Manastırı. (İçeride çekime izin verilmedi. Millet çekim yapmış ama tercih etmedim. Mutlaka ziyaret edilmeli. Karşı yamaçtan görüntüsü)
Çok merak edilen ve şehir efsanesine dönen bir konudur, Kokoreç 🙂
Evet! Bir Avrupa Birliği üye ülkesi olan Yunanistan’da kokoreç yiyebilirsiniz 😉
Yunanistan kokoreçi hakkında:
Yunanlar kokoreci geleneksel olarak her yıl paskalyada tüketirler. Herhangi bir zamanda da bulmak mümkündür. Çoğu Yunan tavernasında kokoreç bulunur. Gardouba (γαρδούμπα) veya gardoubakia (γαρδουμπάκια) Yunan kokorecinin tavada ya da fırında yapılan bir çeşididir.[1]
Thassos hava durumu online ( Tercihim benim gibi meteoroloji istasyon olanlar ):
Alttaki linklerden: Thasos’un en batısı ile doğusu arasında sıcaklık farklarını görebilirsiniz.
- alternatif meteoroloji istasyonu : Ipsario Garden Hotel
- alternatif meteoroloji istasyonu : North aegean Thassos
- alternatif meteoroloji istasyonu : Ormos Prinos
Ödemeler: Kredi kartı çoğu yerde geçer. Yanınızda bozuk para (euro) taşımakta fayda var.
Dönüşte İpsala Gümrük Kapısında 1 saati aşkın araç kuyruğunda bekledik. İpsala çıkışında mayın tarlası gibi yoldan geçtik. Umarız sınır kapısında gişe-personel sayısı arttırılır yollar Yunanistan tarafına geçtiğimizdeki gibi pürüzsüz olur.
Bunlarda ilginizi çekebilir (arşiv):
Yunanistan halkının geçim standartları ve yaşamlarının içinden (bölüm 2).
Eskişehir gezisi izlenimleri. güncelleme:02.02.2017
Büyükçekmece sahili. İstanbul’a yakın, İstanbul’un karmaşasından uzak…
Temiz havalı, yeşil bir şehir nasıl olur?
(1) Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kokore%C3%A7#cite_note-iv-2