Temiz hava (4), iş-eğitim imkanları, toplu taşımacılıkla rahat ve kolay ulaşım, tarih, kültür, nüfus yoğunluğunun, trafiğin ,taşıt gürültüsünün az olması, aidiyet, gezi-park alanları, yeşil alanlar, gece-gündüz rahatlıkla, güvenle, rahatsız edilmeden dolaşabileceğiniz caddeler. Kötü kokmayan içinde gezebileceğiniz dereler, müzeler, kafeler, restoranlar, şehir parkları. …
Özetle; Kendinizi iyi hissedebileceğiniz bir büyükşehir.
Eskişehir izlenimlerini paylaşmaya başlayalım.
İklim: Karasal iklime sahip olduğundan gezilecek en iyi aylar Nisan – Eylül arasıdır. Ocak ayının bir gecesi – 10 C, hatta -15 C derece anormal değildir 😦
Eskişehir’deki şu anki hava durumu sayfanın alt kısmında linktedir.
Kara iklimi özelliğini gösteren en belirgin olay, aynı zamanda gece ile gündüz sıcaklığında 12° ile 29° arasında büyük sıcaklık farklarının olmasıdır(1).
Yani gündüz sıcaklığına aldanmamak, tedbirli olmak gerekir. Aksi takdirde akşam gezmelerinde ve gece donabilirsiniz.
Biz hafta sonunu Eskişehir’i keşfe adadık. Konaklanacak oteller çok sayıda olmakla beraber termal ve butik otellerin bazılarında ücretsiz bisiklet hizmeti vardır.
Tarihi M.Ö. 14. yüzyıla dayanan Eskişehir; Frigleri, Lidyalıları, Persleri, Romalıları, yakın tarihte ise Kurtuluş savaşını görmüştür. Eskişehir Kurtuluş savaşı müzesi Eskişehir halkının milli mücadele için nasıl canlarını verdigini anlatan çocuklarda dahil edilerek gidilmesi gereken yerlerin başında gelir. Tarih kokan bu konak müze Odun Pazarında size, iyi hazırlanmış belgeleri, filmleri, fotografları, objeleri ile herşeyi anlatacaktir. Çıkarken Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile yanyana montajlanacak çok iyi düşünülmüş selfie (özçekim) fotograf stüdyosu bulunmaktadir. Şehirde Üniversiteler, tiyatrolar, operalar göze çarpmakta. Modern şehircilik anlayışı ile gıpta edilecek, örnek bir şehirdir. Belediye Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen hocayı ve tüm emegi geçenleri kutlamak gerekir. Şehirde esnafın gelen misafirlere karşı rahatsiz etmeyici, kibar, yardım sever tavırlarıda dikkat çekici.
Gezilecek yerlerden bazıları:
- Odunpazarı (Dünya miras 2012 geçici listesindedir. (2)), Restore edilmiş tarihi Odunpazarı evleri: Eskişehir’in en eski ve turistik semti. Kafeler, butik oteller, müzeler ve dükkanlar bulunmaktadır. Kendinizi film stüdyosunda hissedebileceğiniz, 2-3 katlı evlerin bulunduğu dar sokaklar geleneksel Osmanlı sivil mimarisini yansıtmaktadır. Çok sayıda müze gezebileceğiniz bölge. Çağdaş Cam sanatları müzesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Kurtuluş müzesi, hepsi birbirine yürüme mesafesindedir.
- Porsuk Çayı: (turistik bot ve gondol turları) çevresinde Adalar bölgesi, kafeler, restoranlar. Porsuk çayında kısa süren motor turunu isterseniz kişi başı ücret ödeyerek, ister bir kaç aile birleşerek, isterseniz tek bir aile olarak kapatarak gezebilirsiniz. Ücretler makul. 3 Tl/kişi başı. 2 aile 50 tl yi birleştirerek veya 1 aile 50 tl vererekte (mahrem) 🙂 bir tur yapabilirsiniz. Soğuktan dolayı tur moturu dolmayınca biz gelen bir aile ile soğukta müşteri gelmesini bekleyemeden tura başladık. Tur moturun içi kaloriferli ve ılık.
- Doktorlar caddesi: Alış veriş yapabileceğiniz, tramvayla ulaşabileceğiniz, İstanbul’da İstiklal caddesini andıran bölgede, Porsuk çayı yakınında olan cadde. Barlar sokağına yürüme mesafesinde.
- Sazova (Bilim Sanat ve Kültür Parkı): Masal Şatosu: Kuleler; Galata kulesi, Antalya’daki yivli minare, Diyarbakır Çan kulesi, Topkapı Sarayı adalet kulesi, Kız kulesi , Amasya Burgulu minare.
Korsan Gemisi, Uzay Evi, Bilim Merkezi, akvaryum, yapay gölet, kafeler, restoranlar.
- Kurşunlu camii ve külliyesi.
- Kent Park ve yapay plaj.
- Şelale Park.
- Atlıhan El Sanatları Çarşısı.
- Kurtuluş Savaşı Müzesi: İsmet İnönü’nün kaldığı konak müzeye dönüştürülmüş. Çıkıştaki stüdyoda dilerseniz Atatürk’le yanyana duruyormuş gibi olan fotografınız montajlanır..
- Eskişehir Balmumu Müzesi.
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in, Eskişehir’e, kazandırdığı ve Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan “Madam Tussaud” Müzesi’nin Türkiye’deki ilk örneği olan “Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi”nde, Yılmaz Büyükerşen’in Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı, tarihi kişiler ile yerli ve yabancı ünlü 160 kişinin heykeli yer almaktadır.
Müzede, Atatürk’ün çeşitli dönemlerini yansıtan heykelleri, Atatürk’ün ailesinin yanı sıra yerli ve yabancı devlet adamlarının, sanatçıların, medya mensuplarının ve sporcuların canlı hissi veren heykelleri, değişik dekorlar önünde sergilenmektedir. Müzede aynı zamanda Eskişehir’in ve Türkiye’nin tarihinden kesitlere de yerverilmiştir.
Zaman içinde Eskişehir’e gelecek olan ünlü kişilerin ölçüleri alınıp, özel fotoğrafları çekilerek yapılacak olan balmumu heykelleri de müzedeki yerini alacaktır.
Müzeyi ziyaret edenler profesyonel fotoğraf ekibi ile balmumu heykellerle birlikte fotoğraflarını çektirebilmektedirler.
Müzenin gelirleri bağış şartı gereğince kız çocukları ile engelli çocukların eğitimi için kullanılacak. (pazartesi günleri kapalı) (5)
Müze ile ilgili detaylı bilgilere sayfanın sonundaki kaynaklar kısmında kendi linkinden ulaşabilirsiniz.
- Lületaşı Müzesi.
- Haller Gençlik Merkezi.
Eskişehir’de ne yenilir:
Tatar, Kafkas ve Balkan yöresel yemeklerini tadabilirsiniz.
Balaban (Tatarca: iri, büyük) köftesi, Çi (Tatarca: Lezzetli) börek. Çi böreğini “Papatya Çi börek”‘te denedik…
Met helva, Yufkalı Büryan,
Kıygaşa, Haşhaşlı gözleme,
Toyga çorbası,
Kavurma börek.
“Taşı, toprağı altın” Eskişehir için söylenmiş bir söz değildir ama hava kalitesi olarak 2016 ortalamasına bakıldığında “taşı toprağı altın” diye anılan şehre(!) ve Avrupa normlarına göre temiz havaya sahiptir. Nüfusu bir milyoncuk bile olmadığından İstanbul (1945’te nüfusu bir milyondu) gibi sıkışık megaşehirden sonra ferah denebilecek bir şehirdir. Nüfus yoğunluğunda, bayanların baylara hep üstünlüğü vardır.
Öğrenci şehri Eskişehir’de yaşayan insanların çoğunluğu 20-49 yaş aralığında ve bu yaş aralığındaki insanların toplamı yaklaşık kabaca 400.000 kişiden oluşuyor. Yolun ikinci yarısı denilen 45-90 yaş aralığında yaşayan (benim gibi:)) toplam insan sayısı ise kabaca 300.000’dir. Bu rakam nüfusun yaklaşık %35’idir. Yani öğrenci kesimi ve gençler çoğunlukta olmakla beraber diğer dilimde tecrübeli, görmüş, geçirmiş yaşta insanlar yaşamaktadır. 65-90 yaş aralığında 80.000 den fazla kişi ve 90+ yaşta 1200’den fazla kişi yaşamaktadır.(3)
Sonuç:
-2 , -6 C derece (hissedilen zaman zaman -9 idi) soğuğa rağmen Eskişehir’den, ailece memnun kaldık.
+ ları : Her yaştaki insanın kendince birşeyler bulabileceği bir şehir. Tekrar ziyaret etmek istermiyiz ? Yabancıların Antalya’daki deyimiyle “Rakiii, şiş kebab çok küseel yene gelecek ben :)”. Eskişehiri bahar aylarında gezmek, termal otellerinden yararlanmak, şehir parklarında gezmek, bisiklete binmek kulağa hoş geliyor.
– leri: Eskişehir Odunpazarı civarındaki ana arterlerde yaya geçitleri ve yaya ışıkları biraz daha belirgin ve etkin hale getirilerek , elektrikli araç kullanımı arttırılarak ve eski binaları yenilenerek daha da iyi olabilir. Hava kalitesi raporlarına göre havası temiz ama burnumuza zaman zaman kömür kokusu geldi. Bazı hanelerde kömür veya benzeri katı atıklar yanıyor olmalı.
Eskişehir’den Bursa-İstanbul yönüne gidenlerin alternatiflerinden biri:
İnegöl köftesi yemektir. İnegöl’de 1893 yılından beri köfte işiyle uğraşan Balkan göçmeni Besler İnegöl köftecisinin iki yerinden birinde yemek molası verilebilir. Köfte-piyaz aşkına hayır demeyenlerdenseniz burada mola verebilirsiniz. İlk tarihi merkez yeri ile şubeside birbirine yürüme mesafesinde.
Eskişehirde şu an hava durumu : (linke tıklayınız)
Örnek Yılın 12 ayı, Aylık Sıcaklık ve Nisbi Nem tablosu (1) (2009)
Kaynaklar:
(1) http://www.eosb.org.tr/sosyal_gostergeler/iklim_2.html
(2) http://basin.kulturturizm.gov.tr/TR,103239/dunya-miras-gecici-listesi.html
(3) http://www.nufusu.com/il/eskisehir-nufusu#yillara-gore-nufus
(4) Air Quality
Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi
(5) www.balmumuheykeller.com/hakkinda.php
Bunlarda ilginizi çekebilir (arşiv)
Önce Sağlık! Sonra İş.”Baürma” olmak. Kilo vermek/sağlıklı olabilmek.