Anneler, babalar : “Benim çocuğum çok iyi bilgisayar kullanır” diye düşünen aileler. Önemli olan tüketmek değil, üretmektir. Yazıma, Steve Jobs – “Kayıp Röportaj”‘ı (The Lost Interview Türkçe Altyazılı) eklendi…

bilgisayar-bagimlisi

(1)

    Basit bir örnekle açıklayayım. Bizler bir restorana gittiğimizde çocuğumuz o menüdeki yemeklerin içeriğini bizim kadar iyi bilemez. Ama biz çocuklarımızla fast food yemeye (Mcdonalds, Burger King, Pizza Hut v.b.) gittiğimizde, çocuğumuzun bu konuda ne kadar bilgili olduğuna şaşırır, önce onun siparişini izleriz. Önemli olan tüketmek değil, üretmektir. Yemek yemeyi herkes becerebilir ama yemek yapmayı beceremez.              

   Bilgisayar kullanımı Türkiye’de 1980 sonrasında başlamıştı. O yıllarda Basic, Pascal, Cobol gibi diller vardı. Atari salonları denen yerlerde oyun oynayan çocuklardan hiç değilse %10 unu bugünkü yazılım devlerinin içine katılabilseydi Türkiye’nin geleceği çok farklı olurdu. Amerika, Hindistan gibi ülkeler bunu gerçekleştirdi. Gençleri sadece oyun oynamakla kalmadı. Hindistan gençleri Amerikan yazılım devlerinin içine katılabilmeyi başardı ve bugün Amerika’da yazılım firmalarında önemli yerlere sahipler hatta bir çoğu hissedar yada firma sahibi. Farklı bir genç firma ise Adafruit (Yakında ismini çok daha fazla duyarız gibi geliyor).  Türkiye’nin daha fazla beyin göçüne sebep olmadan yetenekli insanları tutmak için köklü değişikliklere gitmesi ve onları tatmin etmesi gerekiyor, aksi halde maddi ve manevi anlamda aradığını bir türlü bulamayan gençler başka ülkelere yelken açmaya devam edecektir.

   8-10 yıl evvel bana, akıllı cep telefonu/tablet/laptop la çok vakit geçiriyorsun diyenlerin şimdilerde elinden tablet bilgisayar, akıllı telefon düşmüyor. Oysa 16,17 yaşında staj yaparken yazdığım bilgisayar programı ile yaz tatilllerinde dahi çalışarak  bir fabrikanın muhasebesini tutmuş, böylece iş hayatına atılmış  ve kendi harçlığımı çıkarmaya başlamıştım. Şimdilerde ise bir çok insan Facebook, Whatsapp, Instagram, Youtube, Twitter gibi uygulamaları sadece vakit geçirmek (tüketmek) için kullanılıyor yada bilgisayarları sadece oyun oynamak için. Netice olarak ; Çocuklarımıza balık tutmayı öğretemiyoruz, onlar balık yemeyi zaten bir şekilde öğreniyorlar.  Onların sanal alemde ne kadar ve nerelerde vakit geçirdiği çok önemli. Türkiye’de Siber Zorbalık suçu ile ilgili yüzbinlerce dava olduğu söyleniyor.bilgisayarla-oynayan-bebek

   WhatsApp, Facebook, Twitter, Google, Microsoft, Snapchat gibi yazılım firmaları , Amerika’nın birçok yazılım devi, Türkiye’nin birçok uluslararası şirketinin değerinin toplamından fazla ediyor.

   Sözü fazla uzatmadan alttaki 2 videoya geçelim: İlki 8,5 dakikalık.  Çocuklarımızın geleceğine ışık tutan, bilgisayar mühendisliğini seçelim mi diye düşünenlere  konunun uzmanı Dr. Sadi Evren ŞEKER’in açıklamaları… (Windows : 34 milyon kodtan oluşuyormuş !!! Bunu insanlar yazdı)

   İkincisi: Steve Jobs ve arkadaşının Basic’te ilk kodlamaları yapışı, uluslararas telefon görüşmelerini bedava yapmasını sağlayan “mavi kutu”‘ları, Apple bilgisayarları üretme süreci…. imalat süreci, imalat sürecindeki muhasebecilerin maliyet hesaplarına ters açıdan bakışı, doğru-bilgili insanlarla ortaklıkları, icatları, “bu iş böyle yapılıyor” kalıplaşmış cümlesine karşı duruşu ve araştırmaları, inovasyonları, 23 yaşında serveti 1 milyon doları aşmıştı, 24 olduğunda 10 milyon doları, 25 yaşında 100 milyon doları geçen bir serveti vardı. O bu işi bu kadar para kazanmak için yapmadı, önemli olan şirket, insanlar, ürettiği ürünlerdi. “iş dünyası folklor gibidir. Roket bilimi değil, hemen öğrenilebilir”. İşte Amerikanın dünyaya kazandırdığı Steve Jobs…

Buda ilginizi çekebilir (arşiv)

Bilgisayar dilleri, kodlar, Java…

(1) çizim

http://southcountychildandfamily.com/2014/02/07/find-best-video-games-child-play/

den alıntıdır.

Bu yazı Dijital Dünya, Genel, Tüm yazılar içinde yayınlandı ve , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s