Kullandığımız şarjlı diş fırçasından, akıllı telefonumuza, arabalarımıza, seyahat ettiğimiz ticari uçaklardan savaş uçaklarına, evimizde kullandığımız meteoroloji istasyonumuzdan, elektrikli akıllı (Türkçede konuşabilen) çaydanlığımıza, Türk kahvesi makinemize, ısıtma-soğutma cihazlarına, tıp sektöründe görüntüleme cihazlarında, ameliyathanelerde kullanılan çeşit çeşit cihazlarda-robotlarda … hepsinde “kod”‘lar kullanılmaktadır.
A.B.D. Başkanı Obama’nın 2016 başında Amerika halkına “çocuklarınıza kod yazmayı öğretin” (1) demesi boşuna değildir. Gelecek kodlamadadır.
1983 lerde Bill Gates’in Basic ile programlama dünyasına Vatan Bilgisayar’ın sahibi Hasan Bey’in önerdiği bilgisayar markası ile adım atmış bir kişi olarak okullarımızda Cod yazmayı öğretmenin zamanının geçmeye başladığını ve bir an evvel müfredata alınmasını Amerika’nın bunu ilkokul öncesindeki çocuklara bile sevdirerek alıştırmaya başladığını görmekteyim. Umarım ülkemizdede kısa zamanda uygulamaya geçilir. İnsansız hava aracını kendi üretebilen, beyaz eşya konusunda dünya markalarını ülkesinden çıkaran, otomobil üretiminde bir üs olan ülke neden kendi ticari ve savaş uçaklarını kendi üretmesin? Kodlarını kendi yazmasın? Bunlar için tabii ki çok fazla ileri derecede eğitimli insanlara yani üst düzey kodçulara 😉 ihtiyaç vardır.
“Zuckerberg 12 yıl içerisinde sıfırdan 54 milyar dolarlık bir servet edinerek dünyanın 6. en zengin insanı haline geldi. Zuckerberg kadarı az olsa da kurdukları henüz birkaç yıllık şirketlerden akıl almaz servetler yapmış yüzlerce, hatırı sayılır servetler yapan ise binlerce isim var.”(2)
“Boeing 747 için 4 milyondan fazla satır kod yazıldığı ve bu projedeki satır sayısının uçağın üretilmesinde kullanılan parça sayısından (vidalar ve civatalar dahil) fazla olduğunu söyleyebiliriz.” (3)
Yüzlerce, binlerce, milyonlarca satır kodların istatistiklerini görmek için alttaki linkten yararlanabilirsiniz. Dudak uçuklatan rakamlar orada. Mesela Google Milyarın üzerinde satır kodu var… Bu kodlar nasıl yazılmış diye düşünmek bile yorucu…
Bilgisayar dili (Java, C, Python v.b.) öğrenmek için biraz matematik bilmek, analitik zeka yapısı, sabır , zaman ayırmak yeterlidir gibi geliyor.
Kendi kodlarınızı yazıp bunları elektronik devrelerle buluşturabilir, tamamen kendi fikirlerinize ihtiyaçlarınıza cevap veren akıllı cihazlarınızı kendiniz de yapabilirsiniz…
http://www.informationisbeautiful.net/visualizations/million-lines-of-code/
(3) Doç.Dr. ŞADİ EVREN ŞEKER
(4) Sayfanın başındaki babasını bilgisayarını hackleyen çocuk fotosu
buda ilginizi çekebilir (arşiv)