
OSTEOPOROZ VE KEMİK SAĞLIĞI
Birçoğumuzun büyükannesi tarlada çalışarak ömrünü geçirdi. Vücutları neredeyse hiç güneş görmeyen ve D vitamininden uzak kalan bu insanların kemikleri ise şimdiki nesilden belki çok daha sağlıklıydı. Toprağa basmak kandaki demir, iyonize kalsiyum, inorganik fosfor, sodyum, potasyum ve magnezyum seviyelerini arttırıyor.
Çalışmalar, toprağa basanlarda hem kalsiyum hem de fosforun vücuttan atılımının önemli ölçüde azaldığını gösterdi. Kan ve idrarda kalsiyum ve fosforda gözlenen azalma doğrudan osteoporoz ile ilgilidir. Topraklama ile kemik yoğunluğunu arttıran mineral önemli bir oranda tamamlanabilir.
NELER YAPACAĞIZ?
Tarlada çapa yaparken hareket eden, toprağa basan, güneş gören, doğal, katkısız ve ilaçsız tarım ürünleriyle beslenen bir dünyadan ne yazık ki çok uzaklaştık. Tüm gün oturuyor, betonarme yapılar içerisinde günlerimizi geçiriyoruz. İşte bizi doğadan koparan bu ‘modern’ hayat sağlığımızı da etkiliyor. Ancak bazı çözümler üretebiliriz.
Topraklamanın faydasını bu kadar anlattıktan sonra illa ki ilk işimiz her gün toprağa basmak olmalı. Her gün en azından yarım saat, çıplak ayakla toprak, çimen, kum üzerinde yürüyün. Bunların hepsi, vücudunuzun dünyadan enerji alabileceği iletken yüzeylerdir. Ahşap, asfalt ve vinil gibi yüzeyler ise iletken değil ve bir işe yaramıyor.
Eğer her gün bunu yapmak için imkânınız yoksa iç mekân seçeneklerinden yararlanın. Uyurken, dinlenirken veya çalışırken kullanabileceğiniz topraklama ürünlerinden kullanın. İletken sandalye, yataklar, vücut bantları veya ayak altı topraklama halıları bu seçenekler arasında.
Prof.Dr.Derya ULUDÜZ
(1)