D vitamini sentezlemek için dik açı güneş ışınları başladı.

Türkiye’de ilk defa detaylı videolarla güneş banyosu (D vitamini sentezleme saatleri ) İstanbul, Bodrum, Fethiye, Akdeniz, Hamburg, Augsburg, Münih, İsviçre. Güncelleme: 13.05.2017

Mayıs başı için saatler:

Aşağıdaki saatler arasında temiz havada, doğru zamanda, doğru şekilde yaklaşık 20 dakika güneşlenirseniz (denizde yüzerkende olur) kandaki D vitamininizi (D OH 25) yükseltebilir ve linkte belirtilen bir çok hastalıktan korunabilirsiniz. Tabii ki kan tahlilinde D vitaminizin tavsiye edilen aralıkta olması risk faktörlerini azaltır

Gözlerinizi güneşten korumayı (güneş gözlüğü takmayı) unutmayın…

Not: 21 Hazirana kadar günler uzayacağından güneş banyosu dakikaları hergün birkaç dakika artarak değişebilir. Fırsat buldukça bu sayfayı güncelleyip saat ve dakikaları güncelleyeceğim. 

D vitamini (aslında hormon) sentezlemek için güneş dünyaya dik açıdan (50 dereceden büyük açı ile (UVB) gelmeye başladı. İstanbul ile Muğla ve Akdeniz bölgesi arasında şu günlerde fazla dakika farkı olmamasına rağmen konumlara göre detaylar aşağıdadır.

Resimlerdeki çizgilerin anlamları;

sarı- çizgi    : Güneşin doğduğu yön-saatler. Güneş ışınları 50 derece (altitude) açının altında. Güneşin doğduğu yön-açı, sabah saatleri. Güneşlenmiyoruz(UVA).

pembe-mavi , mavi-pembe, çizgiler arasında: Güneş ışınlarının en dik geldiği açı-yön ve 50 derece açının üstündeki  (UVB) güneşlenme aralığı. İdeal öğle vakti. Yaklaşık 20 dakika Güneşlenebiliriz.

pembe: Güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği an/yön. Güneşlenebiliriz.

kırmızı çizgi : Güneş ışınları 50 derece açının altında.  Güneş bu yönlerden gelirken  (saatler)  Güneşlenmiyoruz. Güneşin battığı yön-saatlere yakın.

Videolarda güneşin 50 dereceden büyük açı ile (UVB) yeryüzüne ulaştığı dakikalar gösterilmektedir. Bunlar konuma ve aylara göre değişmekte olup Eylül ayına kadar güneşlenerek D vitamini sentezlenebilir.

Muğla ve Akdeniz bölgesi Uvb saatleri (güneşlenilecek saat aralığı (20 dakika yeterli))            : sabah 10.25  ile öğleden sonra 15.49 saatleri arasında.

muğla nisan ayı D vitamin saatleri

Bodrum UVB bitiş

İstanbul ve aynı paralelde olan yerler için: Uvb saatleri (güneşlenilecek saat aralığı (20 dakika yeterli)):  Sabah 10.26 ile 15.35 saatleri arasında. Son gün EYLÜL 20.

Alttaki videolarımızda D vitamini sentezlemek için gerekli olan UVB ışınlarının Ozon tabakasını geçmesi için gerekli olan 50 derece açıdan (altitude) büyük olduğu dakikalar gösteriliyor. Güneş ışınlarının Istanbul’da 29 Mart ile 20 Eylül 2017 (sol alt köşede görebilirsiniz) tarihleri arasında öğlen saat 12.57’de, 50 derece açının üstünde (irtifa( sağ alt köşede “altitude”)) nasıl yeryüzüne geldiğini görebilirsiniz. Bu tarihler arasında doğru şekilde güneş banyosu yapılırsa vücut D vitamini sentezleyebilir (günlük yaklaşık 10.000-25.000 I.U.)     (Kaynak:1) 

 

Hamburg: (türkiye saatine göre verilmiştir) Uvb saatleri (güneşlenilecek saat aralığı (Yaklaşık 20 dakika yeterli))            : öğlen 11.38  ile öğleden sonra 14.57 saatleri arasında.

Hamburg güneşlenme

Augsburg: (türkiye saatine göre verilmiştir)

Uvb saatleri (güneşlenilecek saat aralığı (Yaklaşık 20 dakika yeterli)) : sabah 11.01  ile öğleden sonra 15.24 saatleri arasında.



Münih (türkiye saatine göre verilmiştir):

Uvb saatleri (güneşlenilecek saat aralığı (Yaklaşık 20 dakika yeterli)) : sabah 11.20  ile öğleden sonra 15.23 saatleri arasında.

İsviçre (türkiye saatine göre verilmiştir): Uvb saatleri (güneşlenilecek saat aralığı (Yaklaşık 20 dakika yeterli))            : öğlen 12.07  ile öğleden sonra 16.38 saatleri arasında.

Pratikte; güneşleneceğiniz saatlerde ayakta iken gölgeniz boyunuzdan kısa olmalıdır.

Doğru güneşlenme teknikleri : için tıklayın.

Kimler D vitaminini ölçtürmeli ? Diş-Kemik ve vücutta oluşabilecek 40’tan fazla hastalıktan korunmak için… — Diş Hekimi Derya KONYAR

Bunlarda ilginizi çekebilir (arşiv)

İstanbul’da musluk suyu içilir mi?

Biz D vitamini ve elektrik için güneşten yararlanıyoruz. Maalesef yararlanamayan bir ülkemiz var.

Güneş enerjisi. Hemen yararlanmamız için basit bir sebep Türkiye’de yaşamamız.

Gürültü kirliliği, biraz sessizlik lütfen.

Diş etleriniz sağlıklı mı?

Kaynak (1) : Prof. Dr. Michael Holick. Boston University, Kemik Sağlığı Kliniği Direktörü, Cilt Araştırma Ünitesi.

Bu yazı Genel, Sağlık, Tüm yazılar içinde yayınlandı ve , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

Yorum bırakın